(De links naar de downloads van “het coronaprotocol” en de “bouwinstructie coronaproof scherm duofiets Van Raam Fun2Go ” staan het eind van dit artikel. Daar staat ook een link naar de video van het item bij “Goedemorgen Nederland” op 30 april) .
Op 18 mei is een nieuwe versie van de bouwtekening geplaatst.


Ook Fietsmaatjesleidenleiderdorp heeft tijdelijk moeten stoppen met fietsen in verband met het coronavirus, net nu het weer beter wordt en de bollenvelden in bloei staan. Maar nu heeft een creatief team van vrijwilligers een oplossing bedacht: Op een tiental fietsen is een schot tussen gast en vrijwilliger geplaatst, zodat op die fietsen, onder strikte voorwaarden, toch met een gast gefietst kan worden.

Het bestuur heeft een protocol opgesteld waarin wordt beschreven onder welke omstandigheden een vrijwilliger met een gast mag gaan fietsen. Direct contact is bijvoorbeeld niet toegestaan, de gast moet dus zelfstandig plaats kunnen nemen op de fiets. Het protocol is niet van toepassing wanneer gast en vrijwilliger in hetzelfde huis wonen of gast met mantelzorger of verzorgende die anders ook al geen anderhalve meter afstand houden. Zij kunnen dus een fiets gebruiken zonder scherm.


Het protocol is hier te downloaden:

18 mei: De bouwtekening is aangepast. Communicatie tussen gast en vrijwilliger was door het plexiglasschot bijna niet mogelijk. Daarom is in de nieuwe versie van de bouwtekening het plexiglas vervangen door doorzichtig zeil. Het plexiglas op onze 10 fietsen met een coronascherm is vervangen door doorzichtig zeil.


Bouwinstructie coronaproof scherm duofiets Van Raam Fun2Go:


Welke fietsen zijn aangepast staat in het protocol en in het roosterprogramma.

Op 25 april stond er al een artikel in het Leids Dagblad over de speciale coronafietsen

Op 30 april in de uitzending van “Goedemorgen Nederland” op NPO1 een item over het coronascherm van Fietsmaatjesleidenleiderdorp