Nadat Tour de France winnaar-Joop Zoetemelk zaterdag 18 maart zijn 75 kilometer had volbracht tijdens ‘zijn’ Joop Zoetemelk Classic, mocht hij op het parcours van wielervereniging Swift nóg een stukje fietsen. Maar nu als officiële startrijder van een peloton van vijf nieuwe blauwe elektrisch aangedreven duofietsen. Ondanks zijn lange wielercarrière kreeg ook Joop – net zoals alle vrijwilligers – tevoren instructie over de juiste wielertechniek van het rijden op zo’n fiets mét een kwetsbare gast. Niet zo schuin door de bocht gaan bijvoorbeeld als hij in de koers gewend is. Na een veilige proefrit kon de voorzitter van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp Ben Crul hem de eerste vrijwilligerskaart met nummer 001 overhandigen. Toen konden wethouders Roos van Gelderen uit Leiden en Angelique Beekhuizen uit Leiderdorp het peloton wegschieten en uitzwaaien. Alleen maar lachende gezichten ondanks de neerkletterende regen. Na afloop roemde Joop Zoetemelk het fietsmateriaal en riep fietsers op om – net zoals hij en zijn broer Chris – zich aan te melden als vrijwilliger. Joop vergat daarbij niet om zijn 83-jarige glunderende fietsmaatje Jan Pool te bedanken voor het sportief meetrappen.

Bekijk hier een fotoimpressie van de officiële start.