Zaterdag 14 september heeft Fietsmaatjes 35 proefritjes gemaakt voor slechtzienden van Visio. Viso is een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen. Er was veel enthousiasme en veel blijde gezichten. (Foto Maartje Nierop)

Zaterdag 7 september was er weer de Jaarlijkse Jaarmarkt Leiderdorp op de Laan van Berendrecht.
Ondanks af en toe wat regen overheerste zon en wolken, met een prettige sfeer door de talrijke krampjes en de vele bezoekers de gehele dag.
Ook Fietsmaatjes was aanwezig en heeft veel proefritjes gemaakt met potentiële vrijwilligers en gasten.
Volgend jaar weer!!
(4 foto’s van Wim Schellekens)

Foto impressie van de Christa’s Memorial Ride,. Op 8 september fietsten drie fietsmaatjes met hun gast mee in de 19e Christa’s Memorial Ride, een fietsrit voor de slachtoffers van asbest (6 foto’s van Wim Schellekens).

‘Samen bewegen’ is dit jaar het thema van Wereld Alzheimer Dag. Het is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dementie, een ziekte die grote impact heeft op het leven van veel mensen. Traditiegetrouw wordt deze dag gevierd op 21 september. In de regio Zuid-Holland Noord is een bijzonder partnerschap gevonden binnen dit thema. Alzheimer Zuid-Holland Noord en Fietsmaatjes organisaties uit deze regio gaan samen een bijzondere tocht fietsen om aandacht te vragen voor mensen met geheugenproblemen.

‘’Bewegen kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie vergroten. Bovendien is het niet alleen gezond, maar ook leuk om samen te doen. Bijvoorbeeld met mantelzorgers of andere mensen uit de omgeving’’, zegt Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

Fietsmaatjes
Het thema ‘Samen bewegen’ maakt dat de samenwerking met Fietsmaatjes zo goed past. Een deel van de huidige gasten van Fietsmaatjes heeft geheugenproblemen en rijdt met een vrijwilliger van Fietsmaatjes regelmatig een tocht(je) op een van de elektrisch ondersteunde duofietsen. De organisatie van Fietsmaatjes draagt zorgt voor de veiligheid van de gasten, door goede training en begeleiding van haar vrijwilligers en door goed technisch beheer van de duofietsen. Voor de gasten en vrijwilligers van Fietsmaatjes heeft het fietsen en bewegen in veel opzichten een aantoonbaar positief effect.

Fietsen naar Swift in Leiden
Op Wereld Alzheimerdag zullen ongeveer 25 duo’s van Fietsmaatjes deelnemen aan een stervormige fietstocht. Zij vertrekken vanuit verschillende gemeenten in de regio, waaronder, Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Teylingen, Voorschoten, Oegstgeest, Voorschoten, Alphen aan den Rijn, Noordwijk en Hillegom. Ze komen allen rond 12:00 uur samen bij wielervereniging Swift in Leiden om daar verwelkomt te worden en te genieten van een lunch en een muzikaal optreden van de huisband van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid; The Certainties.

Programma zaterdag 21 september:
Vanaf 10.00 uur: De deelnemende lokale Fietsmaatjes starten in hun eigen gemeente op een duofiets met een gast met geheugenproblemen en fietsen naar de Wielervereniging Swift in Leiden.
12.00 uur: aankomst bij Swift. De fietsmaatjes en hun begeleiders krijgen een met muziek omlijste lunch aangeboden.
13.30 – 14.30 uur: Voor geïnteresseerden is er bij Swift de mogelijkheid om een proefrit op een duofiets te maken.

Over Alzheimer Nederland / regio Zuid-Holland Noord
Alzheimer Nederland, werkt aan een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun omgeving.
De afdeling Zuid-Holland Noord organiseert diverse activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en wijst de weg naar hulp in de omgeving.

Over Fietsmaatjes
Fietsmaatjes, een vrijwilliger en een gast, maken fietstochten van 1-3 uur op een duofiets met elektrische trapondersteuning. De gasten zijn mensen met een beperking in bewegen, cognitie, zien of horen. Samen lekker fietsen en genieten! In Nederland bestaan al 18 organisaties voor Fietsmaatjes die met meer dan 900 gasten fietsen. Zit Fietsmaatjes ook in uw gemeente? Kijk op https://fietsmaatjes.nl/

Over Zorg en Zekerheid
Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid maakt via de Stichting Zorg en Zekerheid ruimte voor innovatie in de gezondheidszorg. Hiermee dragen we bij aan de betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van de gezondheidszorg voor iedereen. Projecten die niet via de reguliere weg gefinancierd kunnen worden, krijgen zo een kans. Zo wordt ook Fietsmaatjes door onze stichting ondersteunt in verschillende gemeenten in de regio Zuid-Holland Noord. Meer informatie: www.zorgenzekerheid.nl/stichting.

Op 9 augustus is Fietsmaatjes Alphen aan de Rijn van start gegaan. Ze hopen begin 2020 te kunnen gaan fietsen. Kijk voor meer informatie op hun website: www.fietsmaatjesalphenaandenrijn.nl (ze zijn ook te bezoeken via www.fietsmaatjesalphen.nl)

Voor de kinderen zijn de scholen weer begonnen, wij hebben een nieuwe nieuwsbrief. U kunt hem hier lezen: Nieuwsbrief 18: augustus 2019

Oudere edities van de nieuwsbrief zijn te vinden in het nieuwsbriefarchief

Dit bericht blijft voorlopig boven nieuwe berichten staan!
De komende tijd zal deze website wat veranderingen ondergaan, het menu wordt aangepast en er komen nieuwe pagina’s waaronder een pagina met veelgestelde vragen (FAQ, Frequnetly Asked Questions), een downloadpagina met o.a. een verzameling formulieren, handleidingen, brochures en de vijf rittenkaart.

Het menu gaat er zo uitzien:
– NIEUWS
— Nieuwsbrief
– INFO
— Vrijwilligers
— Gasten
— Sponsoren
— Fietsen
— Contact
— — Leiden West
— — Leiden Zuid
— — Leiden Midden
— — Leiden Noord
— — Leiderdorp
— Over ons
– SERVICE
— Faq
— Routes
— Links
— Downloads
— Media (foto’s + video’s)
– ZOEKEN

Ben je de weg kwijt, dan ku je altijd de zoekfunctie “ZOEKEN” rechtsboven in het menu gebruiken

Commentaar kun je sturen naar de webmaster

Ook in de zomer hebben we een nieuwsbrief: lees hem hier .

Paraplu op, water mee  (via Frank Hauwert)